National Bank, Piraeus a Geniki vykázali v 1. kvartáli straty

30.05.2012 Celý región

Atény 30. mája (TASR) - Najväčšia grécka banka National Bank vykázala v 1. štvrťroku veľkú stratu. Aj jej rival Piraeus ukončil hospodárenie v sledovanom období so stratou. Dôvodom je recesia, v ktorej sa ekonomika zmieta už päť rokov, a tiež rastúca nezamestnanosť. Klienti oboch bánk tak majú problémy splácať úvery a firmy nemajú na investície do nových projektov.

Banky si preto musia vytvárať väčšie rezervy na nesplácané úvery. Okrem toho, aby si udržali klientov a zabránili odlevu vkladov, musia im ponúkať vyššie úroky, čo tiež redukuje ich zisky.

National Bank vykázala za prvé tri mesiace roka stratu 537 miliónov eur. Banka v sledovanom období zvýšila svoje rezervy na zlé úvery medziročne o 47 % na 539 miliónov eur.

Piraeus, štvrtá najväčšia banka v Grécku, zaznamenala v 1. kvartáli stratu pred zdanením vo výške 89 miliónov eur a posilnila svoje rezervy na nesplácané úvery o 78 %. Ale vďaka výnimočnému odloženiu dane z aktív v súvislosti s takzvanou swapovou operáciou, (výmenou gréckych dlhopisov za nové s nižšou hodnotou a dlhším termínom splatnosti) Piraeus dosiahla v prvých troch mesiacoch roka ešte čistý zisk 298 miliónov eur.

Obe banky dostali začiatkom týždňa na rekapitalizáciu finančnú injekciu zo záchranného balíka pre Grécko prostredníctvom Helénskeho fondu finančnej stability (HFSF), keďže veľké straty zo swapovej operácie "vyplienili" ich kapitálové rezervy. National Bank poskytol fond 7,4 miliardy eur a Piraeus dostala 4,7 miliardy eur.

Aj banka Geniki, ktorej väčšinovým vlastníkom je francúzska Société Générale, vykázala v 1. kvartáli stratu 66,3 miliardy eur, ktorá je ale menšia, ako strata 98,6 miliardy eur v prvých troch mesiacoch 2011. Rezervy na zlé úvery Geniki v sledovanom období tiež klesli o 54 % na 45,6 milióna eur.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región